هاست لینوکس چیست؟
برای اینکه سایت فضای مناسب برای ارائه مطالب و بارگذاری اطلاعات را داشته باشد، قطعا به خدمات هاست نیاز خواهیم داشت. این هاست لینوکس باشد بهتر است یا ویندوز؟ هاست لینوکس چه قابلیتهایی دارد؟ چه چیزی باعث میشود از هاست لینوکس برای میزبانی وب استفاده کنیم؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ میدهیم تا تصمیمگیری را برای شما راحتتر کنیم.
به زبان ساده، به سرورهایی که سیستم عامل لینوکس روی آن ها نصب شده باشد، سرور لینوکس میگوییم. به هاستهایی که روی این سرورها قرار دارند، هاست لینوکس گفته میشود. سیستم عامل لینوکس جزو تکنولوژیهای متن باز (open-source) است که به توسعه دهندگان (Developer) اجازه میدهد بر اساس نیازشان سیستم را تغییر دهند. در واقع از این طریق افراد میتوانند به تمام کدها و منابع نرم افزار بدون محدودیت دسترسی داشته باشند.
مزایای استفاده از هاست لینوکس
بسیاری از شرکتها و کاربران برای وب سایتهای خود ترجیح میدهند از هاست linux استفاده کنند. اما چرا؟! هاستهای لینوکس به نسبت ویندوز چه برتریهایی دارند؟ یکی از دلایل مهمی که باعث میشود هاست لینوکس را انتخاب کنیم، پشتیبانی از زبانهای php، python، Node.JS و Pearl است که این امکان را به شما میدهد تا به راحتی از آن استفاده کنید. البته این نکته را فراموش نکنید که در سیستم عامل ویندوز هم امکان استفاده از این زبانها را خواهید داشت، اما شاید بهتر باشد این کار را نکنید! در این قسمت به مزایای هاست لینوکس اشاره میکنیم تا بیشتر با اهمیت آن آشنا شوید.
- اقتصادی بودن
همانطور که گفتیم سیستم عامل لینوکس اپن سورس است و بسیاری از نسخههای آن بصورت رایگان در اختیار کاربر قرار میگیرد. یعنی برای استفاده از سیستمعامل لینوکس لازم نیست هزینهای پرداخت کنید. به علاوه میتوانید از سیستمهای مدیریت محتوای رایگان متعددی مثل وردپرس، جوملا، دروپال و … استفاده کنید.
- امنیت بالا
قطعا مهمترین و ضروریترین خصوصیتی که یک هاست باید داشته باشد، سطح بالایی از امنیت است. در واقع باید خیالمان از بابت امنیت سایت راحت باشد. طبق تجربه و اتفاقهای مختلفی که برای کاربران رخ داده، هاست linux ثابت کرده که از بیشتر سیستم عاملهای موجود، از امنیت بالاتری برای سایت برخوردار هستند.
- کنترل پنل کاربرپسند
با وجود تمام ویژگیهای خوبی که این هاست دارد، مدیریت آن برای کاربر پیچیده نبوده و محیط کاربرپسندی دارد. تا امروز در بین فضاهای میزبانی وب، محیط کنترل پنل آن جذابتر و کاربری سادهتری داشته و به همین خاطر بسیاری از کسبوکارها به ویژه مشاغل نوپای اینترنتی ترجیح میدهند برای میزبانی وب سایتشان از هاست linux استفاده کنند.
سیستم عامل لینوکس
حالا کمی درباره سیستمعامل لینوکس بدانیم. آقای لینوس توروالدز در زمان دانشجویی، همزمان با گذراندن درس سیستمعامل، برای کامپیوتر جدیدی که خریده بود، سیستمعامل کوچکی نوشت؛ که هیچوقت فکر نمیکرد به یک پروژه بزرگ و مهم تبدیل شود. این پروژه با وجود اینکه هدف سرگرمی داشت اما با استقبال زیادی روبرو شد و همین باعث شد تا در سال ۱۹۹۱ سیستم عامل لینوکس را پایه گذاری شود. این توسعه دهنده آمریکایی-فنلاندی یک سیستم عامل متن باز برای کامپیوترهای شخصی طراحی کرد که به مرور نسخه سرور آن نیز ارائه شد. قابلیت نصب روی سرورها سبب شد تا به تدریج هاست های لینوکسی هم وارد بازار شود و کمکم به اصلیترین انتخاب کاربران برای میزبانی وب تبدیل شود! این سیستم عامل بسیار قدرتمند و کاربردی است و شما میتوانید درباره مزایای سیستم عامل لینوکس بیشتر بدانید.
اگر شما هم هاستی را انتخاب کردید که سیستم عامل لینوکس روی آن نصب شده، پس بهتر است درباره انواع توزیع آن بدانید. این توزیعها (distribution) خودشان سیستمعاملهایی هستند که بر اساس هسته (kernel) لینوکس فعالیت میکنند. اگر این توزیعها را نسخههای مختلف سیستم عامل Linux بدانیم، هرکدام دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که شما میتوانید طبق نیازتان آن ها را انتخاب کنید. در این بخش انواع توزیع سیستمعامل لینوکس توضیح دادیم.
کنترل پنل هاست لینوکس
برای اینکه بتوانیم به راحتی از هاست لینوکس استفاده کنیم، نیازی به نصب این سیستمعامل روی سیستم فعلی خود نداریم؛ به جای آن میتوانیم از رابطهای گرافیکی استفاده کنیم و به سیستم عامل سرور دسترسی داشته باشیم. این رابط گرافیکی همان کنترل پنل است. معروفترین و محبوبترین کنترل پنلها در هاست لینوکس، سی پنل (cPanel) و دایرکت ادمین (DirectAdmin) هستند.
مدیریت محتوا در هاست linux
سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) با توجه به زبان برنامهنویسی که سرور پشتیبانی میکند، انتخاب میشوند. این سیستمها نوعی نرمافزار هستند که به شما امکان ایجاد تغییرات در سایت را میدهند و قابلیتهای زیادی به آن اضافه میکنند. زمان نقش مهمی در کارهای روزمره ما دارد؛ پس با استفاده از یک سیستم مدیریت محتوای مناسب میتوانیم در زمان کمتری صفحات سایت را مدیریت و طراحی کنیم. معروفترین CMS های هاست لینوکس، WordPress و Joomla هستند.
وب سرور هاست لینوکس
اگر مهمترین نقش را در هاستینگ به وب سرور بدهیم، باید به درستی روی انواع آن آگاهی داشته باشیم. وب سرورها انواع مختلفی دارند که با توجه به نوع سیستم عامل نصب و راهاندازی میشوند. فایلهایی کاربران درخواست میکنند را وب سرورها با استفاده از http برای آنها میفرستند. مهمترین وب سرورهای هاست لینوکس این ها هستند:
- وب سرور آپاچی (Apache)
آپاچی یک نرمافزار است که روی سرور اجرا شده و بین مرورگر وب سایت (گوگلکروم، سافاری، فایرفاکس) و سرور ارتباط امنی برقرار میکند. این وب سرور مبتنی بر ماژول است؛ یعنی با توجه به ویژگیهای مورد استفاده ماژولهای امنیت، ذخیرهسازی، بازنویسی URL و …قابل تنظیم میباشند. یکی از دلایلی که وب سرور آپاچی را محبوب کرده، متن باز (opensource) و رایگان بودن آن است که حتی در موارد تجاری هم قابل استفاده است. وب سرور آپاچی را در این بخش مفصل توضیح دادیم.
- وب سرور انجین ایکس (Nginx)
انجین ایکس یک وب سرور متن باز و رایگان است که کارایی و پایداری بالایی دارد. یکی از مشکلات بارزی که در مقابل وب سروری مانند آپاچی دارد، مصرف زیاد حافظه و محدودیت اتصالات همزمان است. جالب است از این وب سرور بیشتر به عنوان متعادل کننده بارگذاری یا load ballancer و HTTP cache یاد میکنند.
- وب سرور لایت اسپید (LiteSpeed)
وبسرور لایت اسپید در سه نسخه متن باز، استاندارد و سازمانی وجود دارد. از نظر سرعت و امنیت عملکرد بسیار خوبی داشته و برای برنامههای PHP از آپاچی بسیار سریعتر عمل میکند. این وبسرور به دلیل بهبود عملکرد PHP و امنیت، یک بستر فوقالعاده برای سایتهای مبتنی بر وردپرس یا جوملا خواهد بود. لازم به ذکر است دکتر فضا از این وب سرور به دلیل سرعت و امنیت بالا استفاده میکند و هاست وردپرس نیز ارائه می دهد.
- وب سرور تامکت (Apache Tomcat)
وبسرور تامکت را میتوان شکل متن باز تکنولوژیهای Java Servlet، JavaServer Pages، Java Expression Language و WebSocket در نظر گرفت. Tomcat یک محیط وب سرور HTTP و توسط جامعهای از توسعه دهندگان تحت حمایت بنیاد نرم افزار Apache، با مجوز Apache License 2.0 منتشر و ساخته میشود. در واقع تامکت یک وبسرور مانند آپاچی نیست؛ یک کانتینر وب است که عملکرد متقابل را برای تعامل با Java Servlets فراهم میکند. برای توضیحات بیشتر Apache Tomcat به این بخش مراجعه کنید.
دیتابیس در هاست لینوکس
یکی از بخشهای حیاتی و اصلی هاست شما همین دیتابیس یا پایگاه داده است و برای ذخیرهسازی اطلاعات به این پایگاه نیاز خواهید داشت. جالب است بدانید هر وب سروری با توجه به زبانهایی که پشتیبانی میکند، دیتابیس مخصوص به خود را ارائه میکند. هاست لینوکس از MySQL پشتیبانی میکند که امکان راه اندازی در هاست ویندوز را نیز دارد! البته هاستهای ویندوز معمولا از دیتابیس Microsoft SQL Server استفاده میکنند. هاست ویندوز و لینوکس تفاوتهای زیادی باهم دارند که در مقاله تفاوت هاست لینوکس و ویندوز میتوانید بیشتر درباره آن بخوانید. سایتهایی که بر پایه زبان برنامهنویسی php باشد عملکرد بهتری در سرورهای لینوکسی خواهد داشت.
جمعبندی
دو ویژگی مهم یعنی سرعت و امنیت رو دستکم نگیرید! با توجه به اینکه برای هاست حرفه ای لینوکس از ابزارهای مناسب و کارآمد بهینهسازی استفاده میشود، میتوان گفت این سرورها سریعتر از ویندوز هستند. بنابراین اگر به دنبال فضای میزبانی وب یا هاست ایمن، پایدار و سریع هستید، حتما به پلنهای دکتر فضا سر بزنید. خدمات هاستینگ دکترفضا به همراه مشاوره و پشتیبانی، پلنها را متناسب با نیاز و بودجه شما ارائه میکند.
سوالات پرتکرار
-
چه هاستی برای وردپرس مناسب تره؟
سیستم مدیریت محتوای wordpress بر اساس زبان برنامه نویسی تحت وب php نوشته شده؛ پس برای میزبانی وب از هاست لینوکس استفاده میکنیم.
-
هاست linux بهتره یا ویندوز؟
همینطوری که نمیشه گفت کدوم بهتره! شاید بتونیم این دو رو از نظر open-source بودن، قیمت، پشتیبانی از زبانهای برنامه نویسی، نوع سایت و … بررسی کنیم و در نهایت بر اساس نیازمون یکی رو انتخاب کنیم.
-
لینوکس و ویندوز چه تفاوتی باهم دارن؟
تفاوتهای زیادی باهم دارن اما بطور کلی هاست لینوکس سیستم عامل لینوکس روش نصب شده و هاست ویندوز از سیستم عامل ویندوز استفاده میکنه 🙂 تفاوت این دو رو در این مقاله کامل توضیح دادیم.
-
دکترفضا از چه هاستی ارائه میده؟
دکترفضا از هاستهای لینوکس بخاطر سرعت و امنیت بالاشون استفاده میکنه.
-
هزینه خرید هاست لینوکس چقدره؟
به طور کلی برای هر بودجهای میشه هاست لینوکس رو در نظر گرفت اما فراموش نکنین که حجم اطلاعاتی که قراره وارد سایت کنین و فعالیتتون روی میزان هزینهای که برای میزبانی وب میگذارین، تاثیر داره.